Γιατι το παιδι μου δυσκολευεται στο σχολειο;

Γιατι το παιδι μου δυσκολευεται στο σχολειο;

Γράφει η κα Ελένη Ίλεμαν σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν όχι οι κακές σχολικές επιδόσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί στο σχολείο είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας, απροσεξίας και τεμπελιάς. Η αλήθεια είναι όχι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι δυσκολίες στο σχολείο είναι αποτέλεσμα μαθησιακών δυσκολιών, που εκδηλώνονται ως δυσχέρεια ενός παιδιού στο να ακούει, να μιλάει, να σκέφτεται, να γράφει, να διαβάζει, να ορθογραφεί ή να λύνει πράξεις. Πιο συγκεκριμένα:

Διαταραχή ανάγνωσης

Η ανάγνωση είναι αργή, με «κόμπιασμα», χωρίς ροή και αρκετές φορές με συλλαβισμό. Γίνεται παράλειψη, πρόσθεση, αντικατάσταση γραμμάτων, συλλαβών ή λέξεων, ενώ η κατανόηση του κειμένου είναι ελλιπής.

Δυσγραφία

Οι δεξιότητες της  γραφής είναι σημαντικά κάτω από το αναμενόμενο, δεδομένων της  ηλικίας του ατόμου, της μετρηθεί σαν νοημοσύνης και της εκπαίδευσης που αντιστοιχεί στην ηλικία. Παρατηρείται παράλειψη, πρόσθεση, αντικατάσταση γραμμάτων, συλλαβών ή λέξεων κατά την γραφή, υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη ακόμα και σε λέξεις που έχουν διδαχθεί.

Δυσαριθμία

Παρατηρείται δυσκολία στην αναγνώριση των μαθηματικών συμβόλων (+, -, x, : ), στην αντιγραφή αριθμών, πράξεων, στη χρήση «κρατούμενων» και στην εκμάθηση του πολλαπλασιασμού.

Δυσλεξία

Έχουμε δυσκολίες στην ονομασία/ εξεύρεση λέξεων, στην επεξεργασία ήχου, φτωχή ακουστική μνήμη, δυσκολία στην εκμάθηση κανόνων, φτωχό λεξιλόγιο, δυσκολία στην κατανόηση κειμένου και στην έκφραση σκέψεων με οργανωμένο και συνεκτικό λόγο, ανορθόδοξη ορθογραφία και γραφικός χαρακτήρας, σύγχυση γραμμάτων και τέλος, δυσκολία σε μορφές αναπαραστατικής μνήμης (π.χ. μέρες της εβδομάδας μήνες του χρόνου, δεξί-αριστερό, πάνω-κάτω, συνειδητοποίηση της ώρας). Πολύ λίγα άτομα εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα του παραπάνω δυσλεκτικού τύπου, έχουν όμως αρκετά κοινά γνωρίσματα

Είναι συχνό το φαινόμενο μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να φτάσουν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και το Γυμνάσιο, χωρίς να έχει εντοπιστεί το πρόβλημά τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα παιδιά συνήθως αισθάνονται μειονεκτικά, όχι αρκετά ικανά και αναπτύσσουν έντονα το αίσθημα της ανασφάλειας. Η άρνηση για το σχολείο και το διάβασμα είναι κύριο στοιχείο της συμπεριφοράς τους, που λανθασμένα εκλαμβάνεται ωw τεμπελιά.

Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες εντοπίζονται εγκαίρως, ανεξάρτητα από τα αίτια στα οποία οφείλονται οι δυσκολίες του, μπορεί να Βοηθηθεί σημαντικά.

Μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι ειδικοί μπορούν να δώσουν τρόπους, μεθόδους και εργαλεία στο παιδί, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις δυσκολίες του και να αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά και στο σχολείο.

Η Κινητική Εκπαιδευτική ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ προσφέρει ένα αποτελεσματικό τεστ. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε συμπτώματα (το παιδί πρέπει να παρουσιάζει τουλάχιστον 3 απ' αυτά), τα οποία χρήζουν επιστημονικής αξιολόγησης.

Για τα παιδιά του Δημοτικού

 • Δυσκολία στην εκμάθηση άλφα - βήτα και κειμένων.
 • Δυσκολία στην εκμάθηση πολλαπλασιασμού και την επίλυση προβλημάτων.
 • Κατά το διάβασμα - γράψιμο παραλείψεις, αντιστροφές, αντιμεταθέσεις γραμμάτων.
 • Ανυπαρξία τόνων και ορθογραφικά λάθη.
 • Σύγχυση δεξιού - αριστερού.
 • Παραπονιούνται για κούραση, πονοκέφαλο, ζαλάδα όταν μελετούν.
 • Έντονα σημάδια υπερκινητικότητας.
 • Διάσπαση της προσοχής.

 

Για παιδιά του Γυμνασίου

 • Συνεχίζουν να υπάρχουν τα περισσότερα από τα παραπάνω.
 • Τάση να αποφεύγουν το γράψιμο.
 • Ορθογραφικά λάθη και δυσκολία στο γράψιμο εκθέσεων.
 • Δυσκολία στην εκμάθηση αρχαίων ελληνικών και ξένης γλώσσας.
 • Δυσκολία στην κατανόηση σύνθετων εννοιών.
 • Δυσκολία στο να θυμούνται εντολές και νούμερα τηλεφώνων.
 • Έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυξανόμενο άγχος.

 

ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

"40 χρόνια στηρίζουμε το παιδί και την οικογένεια..."

Το κέντρο μας ανταποκρίνεται διαγνωστικά και θεραπευτικά σας αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού και του εφήβου με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ιδιαιτερότητες του. Με κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, στελεχωμένο με εξειδικευμένους επαγγελματίες. εμπλουτισμένο με ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, αποκατάστασης και πρόληψης. Εσείς, μπορείτε με αγάπη να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να εξελιχθεί. Εμείς, μπορούμε με συνέπεια να γίνουμε συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι προς την εξέλιξη

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ - ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ